Helgelandskysten 

7 dager med kajakk og fjellturer

Få med deg indrefileten av Helgelandskysten

KUN FOR GRUPPER PÅ BESTILLING

Helgeland ligger som et langstrakt paradis i den sørlige delen av Nordland. Her kneiser nesten 2.000 meter høye fjell i innlandet. På kysten ligger et fantastisk øyrike som har havnet på UNESCO`s verdensarvliste. Og det er her du finner Polarsirkelen. På 66 grader nord går grensen som forteller at du er på vei inn i midnattssolens rike.

Tomma- vårt utgangspunkt for turen

Tomma er en av de vakreste øyene på Helgelandskysten. Her finner du høye fjell og hvite sandstrender. Tomskjevelen 922 moh (som vi skal bestige på dag 1), er øyas høyeste fjelltopp og en populær topptur både sommer og vinter. Herfra får man en formidabel utsikt over størsteparten av Helgelandskysten.

Tomma har 105 innbyggere, og majoritet av befolkningen bor i bygda Husby på sørsiden av øya. Tomma hadde i sin tid flere grender, og har hatt en befolkning opp mot 500 personer. Samfunnet var tradisjonelt tuftet på fiske, landbruk og handelsstedet Husby, med sin gode beliggenhet langs jektleie mellom Lofoten og Bergen.

Flott padling utenfor Tomma
Flott padling utenfor Tomma
Bratt på vei opp til Lovundfjellet
Bratt på vei opp til Lovundfjellet

Det er ikke uten grunn at Helgeland blir kalt et padleparadis. Med tusenvis av øyer, holmer, skjær og lune viker blir Helgeland ansett som et av Norges beste områder for havkajakk. Trange fjorder og utallige øyer omkranset av storslåtte fjell, gir deg som padler stor variasjon og mange spennende naturopplevelser.

Helgelandskysten er av Den Norske Turistforening sine Facebook-venner kåret til Norges vakreste kyststrekning.

Toppen av Tomskjevelen
Toppen av Tomskjevelen

Det er en glede vi som en av meget få operatører kan invitere til kajakk og fjelltur på vakre Helgelandskysten. Vi vet at svært mange har lyst å oppleve dette øyriket med holmer, skjær og vakre høye fjell, men logistikken og avstanden bremser kanskje mange turplaner. 

Nå kan du bare surfe på dønningene og la Rogaland Aktiv as arrangere turen for deg. 

Om deltakeren som melder seg på

Vi ønsker deltakere som er positivt innstilte selv om vær og vind butter imot. På turene våre i 2018 hadde vi fantastisk vær, mens det på våre turer i 2019 var blandet med regn, vind, men også strålende solskinn og sommer. Her oppe skifter der raskt. Til  tider kan fjellene være innhyllet i tåkedotter, men fjellturene er fantastisk flotte for det. 

Om fysisk form og padleerfaring

Deltakere som melder seg på denne fantastiske uken må ha grunnleggende fysisk form. Fjellturene til Tomskjevelen og Lovundfjellet kan for noen oppleves som krevende men er fullt mulig for alle med noe ferdigheter i natur. 

Deltakere må ha padle-erfaring. På noen etapper kan vi tilbringe opptil 1-2 timer i kajakken uten pause, og deltakere må derfor være i stand til å holde et greitt tempo over tid. 

Dagsetapper

Dagsetappene er korte, noe som er bevisst. La oss komme i leir, rigge telt, så kan hver enkelt ta en god kveldstur på egen hånd, eller sammen med noen andre. Men pass på, ikke padle dere vill blant øyer, skjær og holmer, for de er det mange av, for å si det mildt.

Å komme seg til Nesna

Det enkleste er å fly til Mo i Rana. Når du lander på flyplassen går det minibuss/ flybuss til sentrum. Bussen tar ca 20 minutter og koster ca kr: 112,- Vel fremme i sentrum kan du legge bagasje i oppbevaringsbokser mens du tar deg en matbit og gjør de siste innkjøp. Husk småpenger til bagasje- boksene, de tar ikke kort. 

Bussen som bringer deg til Nesna fergekai går ved samme stasjon som du kom til fra flyplassen. Bussen går kl 16.10 og koster ca 150,-

Kritthvite strender utenfor Tomma
Kritthvite strender utenfor Tomma
Tomsvika
Tomsvika

Dag 1: Ankomst Nesna

Campingen på Nesna har alle rettigheter og velg selv hvordan du vil bo. Her finnes hytter og leiligheter i ulik prisklasse. Nesna er et lite samfunn med handlesenter. 

Dag 2: Fjelltur til Tomskjevelen med innlagt besøk i grotter

Fra Nesna kjører vi RIB (hurtiggående gummibåt) til Tomma hvor vi bestiger Tomskjevelen som rager 922 meter over havet, Fjellet er en av de høyeste kystfjellene på Helgelandskysten.  Turen fra foten av fjellet er beregnet til 5-6 timer tur retur og er overkommelig for de fleste

Tomsskjevelen
Tomsskjevelen
Turen går på ryggen fra høyre mot venstre
Turen går på ryggen fra høyre mot venstre

Utsikten fra Tomskjevelen er formidabel i god sikt. Her får du får panoramautsikt til størsteparten av Helgelandskysten. Dessverre ligger det av og til skyer rundt toppen, men på vår dag blir det selvsagt perfekt.

Første del av turen går i bjørkeskog
Første del av turen går i bjørkeskog
Ur og steinblokker mot toppen
Ur og steinblokker mot toppen

Den første delen av turen går i bjørkeskog, men snart tipper vi over i høyfjellsterreng med myr og steinbunn. Fottøyet må være solid og det anbefales fjellstøvler på denne turen. Turen oppover fjellet er på sti men også løs stein/skifer, og grus. 

Vel nede fra fjellet venter transport tilbake til campingen og en god middag om kvelden. Tør vi anbefale en god biff stekt over en primus?

Dag 3: Med RIB til Sleneset. 

Vi forflytter oss fra Nesna til vakre Sleneset i hurtiggående gummibåter. Turen til Nesna tar i underkant av 1 time. Vel fremme hos "hu Lena" blir vi innlosjert i 2 koselige hus. Selvsagt venter en god varm lunsj. 

Sleneset ligger i øygruppen Solværøyene som består av ca. 300 øyer. Som følge av Golfstrømmen har den et typisk kystklima med tidlig vår og milde snøfattige vintre. Fra begynnelsen av 1600-tallet har det bodd folk på mer en 50 øyer og holmer i Solværøyene. Øyene har en svært rik flora med flere kalkkrevende arter, blant annet flere orkideer og marinøkkel og et variert fugleliv.

Skjærgården rundt Sleneset består av et virvar av små skjær og holmer. Dette utrolig vakre området er langt fra ferdig utforsket av oss som turledere, så her vil dere sammen med oss være oppdagelse- reisende like mye som oss selv. På Sleneset finnes butikk og en liten kafe.

Sleneset er kjent for stor bestand av hubro. Med 1 par pr. 1,04 km² har øygruppen Europas og kanskje verdens tetteste bestand av hubro. Etter endt hekkesesong kan det oppholde seg 60-80 hubroer fordelt på øyagruppas 13,5 km² landareal. Så om vi er heldige - kanskje får vi se en?

Så sant godt vær, fortsetter vi turen i RIB til Træna, der der blir mulighet for å bestige det sagnomsuste skaftet. Dette er en luftig tur med guide, klatreseler og tau.

Vel tilbake fra Lovund  venter oppvarmet stamp før middag inntas i omgivelser du kan drømme om.

Grottene i Finvik
Grottene i Finvik
Verdt et besøk
Verdt et besøk

Dag 4: Padling (Sleneset- Sandvær). Overnatting i det fri. 

Mulighetenes dag. Hvor går veien? Her er der vær og vind som bestemmer. Selvsagt håper vi å ta en tur til Sandvær og Kvitvær, men det er opp til Meterologisk Institutt. 

Kvitvær er et sandparadis, en skikkelig Edens hage. Blomsterduftenes og frodig, og med kritthvite strender i fleng. Både nord-, vest- og sørsida har førsteklasses landinger midt i idyllen. Bedre får du det knapt, enten du gjør strandhogg med kajakk eller lettbåt. Hele øya er full av svanemadrasser for overnatting, her kan du velge og vrake. Alt fra 3-4 meters bæring til mer eleverte varianter høyere opp på øya.

På vei til Kvitvær vil vi forsøke å legge turen innom Sandvær. Øygruppen er i likhet med Kvitvær omkranset av vakre strender, og muligheten for å se hubro er tilstede. Vi kan iallfall love ørne-garanti. 

Rast på Kvitvær
Rast på Kvitvær
Kjell har fanget middag
Kjell har fanget middag
En strand på Sandvær
En strand på Sandvær
Kvitvær
Kvitvær

Dag 5: Retur fra det hvite øyriket. 

Vi river leir fra skjærgården og setter kurs mot Sleneset. Turen går via holmer og skjær, men som sist, det siste stykket inn mot Sleneset er åpent og krever rolig sjø. Hvorvidt vi padler mot nord eller bruke leia inn til Sleneset, ja igjen, vær og vind bestemmer. Vi har erfart at vi er nødt til å gripe de vinduene som oppstår, så her gjelder det å være på alerten. 

Dag 6: Lovundfjellet og retur Nesna

Lovund- lundefuglens rike.

Lovund har Helgelands største lundefuglkoloni med ca 200 - 300.000 fugler. Lundefuglen forlater øya etter hekkesesongen i slutten av august og holder da til i havet utenfor Norge og Nordsjøen. Her lever den uten fast fotfeste gjennom en hard høst og vinter. Når lyset kommer tilbake i januar/februar, begynner fuglene så smått å trekke seg inn mot hekkestedet sitt og ettersom tiden går, kommer den nærmere og nærmere sitt sted; Lovund. Den 14. april på ettermiddagen (slår nesten aldri feil) kommer fuglene i store kolonier og slår seg ned i lundefuglura på Lovund - et fascinerende syn!

Lundefugl
Lundefugl
Lovundfjellet
Lovundfjellet

Øya har rundt 475 innbyggere og har et areal på bare 4,87 km2. Men selv om øya er liten er den et av de mest aktive kystsamfunnene i fylket og er «nestoren» i nordnorges oppdrettshistorie.

Lovundfjellet, 623 m.o.h

Etter å ha handlet litt «goodis» på Lovund fortsetter vi turen sørover mot den lille viken Nøvika som ligger like ved foten av Lovundfjellet som er vårt toppturmål denne dagen. 

Turen opp fjellet er bratt, og noen plasser er stien sikret med kjetting. Her behøves det godt fottøy, kraftige joggesko eller fjellsko er å foretrekke. For mange vil denne turen ta 4-5 timer tur retur.

Bratt i lia.
Bratt i lia.
Noen steder kan det være greitt å krype litt
Noen steder kan det være greitt å krype litt

Fra stranden i Nøvika bærer det rett til himmels. En smal renne midt i fjellet leder mot toppen, og turen opp er like flott som når du står på toppen. 

Når du tror du er på toppen, har du ennå et godt stykke igjen. Men utsikten er verdt slitet. I godt vær ser du vakre Træna i nordvest, i øst Svartisen og Oksskolten, (1916 m.o.h) som er Nord- Norges høyeste fjell. I sør vil du i godt vær se de 7 søstre og Dønna med den karakteristiske Dønnamannen. 

Træna
Træna
De 7 søstre med Dønnamannen til høyre
De 7 søstre med Dønnamannen til høyre

Etter endt tur tar vi fergen direkte tilbake til Nesna der vi selvsagt skal ha en avsluttende ekspedisjons- middag. 

Dag 7: Avreise 

Det er med ære å berømmelse, og kanskje litt stive og støle, dere kan sette dere på bussen eller i egen bil å ta fatt på hjemveien. Takk for en flott uke. 

Fjellturen til Tomskjevelen

Foto fra øyriket Sandvær/Kvitvær

Lovundfjellet

Dette sier noen av  våre fornøyde deltakere om turen:  

"Jeg må atter en gang få takke Kjell Strand for at jeg fikk muligheten til å være med i øyriket med denne flotte gjengen.....håper vi sees igjen🍾"

"Savner dere gode padlere og den beste gjengen... som Kjell og Marit klarte å få samlet til en herlig opplevelse på Helgelandskysten alt fra Erna's kro til vindfanget på Sleneset båtforening og kritt kvite strender. Et unikt samhold på padlingen, på kroa og på festen"

"Veldig bra og gode beslutninger underveis gjorde at en følte seg trygg og inkludert. Spennende og aktiv ferie som kan anbefales og nye kontakter skapes"

"Rogaland aktiv fremsto som en solid arrangør, stødig turleder som så alle deltagerne. Kloke valg og evalueringer mtp vær og forhold ble ivaretatt. Trygt og godt".

"Vi hadde en fantastisk padle og topptur til Helgelandskysten sammen med Rogaland Aktiv. Utrolig gøy! Flinke guider, fantastiske reisemål, og gjille folk"