Helgelandskysten 2019
7 dager med kajakk og fjellturer

Få med deg indrefileten av Helgelandskysten

Tur 1:    Torsdag 27.06- Torsdag  04.07 (Må være på Tomma i løpet av Onsdag 26.06)

Tur 2:   Fredag 05.07- Fredag 12.07 (Må være på Tomma i løpet av Torsdag 04.07)

Pris fra kr: 5500,- 

Turen har et begrenset antall plasser. Maks antall er 13 deltakere

Helgeland ligger som et langstrakt paradis i den sørlige delen av Nordland. Her kneiser nesten 2.000 meter høye fjell i innlandet. På kysten ligger et fantastisk øyrike som har havnet på UNESCO`s verdensarvliste. Og det er her du finner Polarsirkelen. På 66 grader nord går grensen som forteller at du er på vei inn i midnattssolens rike.

Tomma- vårt utgangspunkt for turen

Tomma er en av de vakreste øyene på Helgelandskysten. Her finner du høye fjell og hvite sandstrender. Tomskjevelen 922 moh (som vi skal bestige på dag 1), er øyas høyeste fjelltopp og en populær topptur både sommer og vinter. Herfra får man en formidabel utsikt over størsteparten av Helgelandskysten.

Tomma har 105 innbyggere, og majoritet av befolkningen bor i bygda Husby på sørsiden av øya. Tomma hadde i sin tid flere grender, og har hatt en befolkning opp mot 500 personer. Samfunnet var tradisjonelt tuftet på fiske, landbruk og handelsstedet Husby, med sin gode beliggenhet langs jektleie mellom Lofoten og Bergen. 

Ved Tomma er det mange gode fiskeplasser for blant annet torsk, kveite, uer og også krabbe, kongesnegle og flere typer skjell. Husbymarka naturreservat på Tomma ble opprettet i 2000 med hovedmål å bevare tresorten smalasal som er en svært lokal og sjelden art som er endemisk ikke bare for Norge, men trolig for øya Tomma. 

Flott padling utenfor Tomma
Flott padling utenfor Tomma
Bratt på vei opp til Lovundfjellet
Bratt på vei opp til Lovundfjellet

Det er ikke uten grunn at Helgeland blir kalt et padleparadis. Med tusenvis av øyer, holmer, skjær og lune viker blir Helgeland ansett som et av Norges beste områder for havkajakk. Trange fjorder og utallige øyer omkranset av storslåtte fjell, gir deg som padler stor variasjon og mange spennende naturopplevelser.

Helgelandskysten er av Den Norske Turistforening sine Facebook-venner kåret til Norges vakreste kyststrekning.

Toppen av Tomskjevelen
Toppen av Tomskjevelen

Det er en glede vi nok en gang kan invitere til kajakk og fjelltur på vakre Helgelandskysten. Vi vet at svært mange har lyst å oppleve dette øyriket med holmer, skjær og vakre høye fjell, men logistikken og avstanden bremser kanskje mange turplaner. 

Nå kan du bare surfe på dønningene og la Rogaland Aktiv as arrangere turen for deg. Vår samarbeidspartner Helgeland kajakk (se link) stiller med gode kajakker og utstyr for de som trenger dette.  

Turprogram tur 1

 • Onsdag 26 Juni:      Ankomst Tomma
 • Torsdag 27 Juni:      Fjelltur, Tomskjevelen
 • Fredag 28 Juni:       Kajakktur (mot Kvitvær)
 • Lørdag 29 Juni:       Kajakktur (Sleneset)
 • Søndag 30 Juni:      Fjelltur, Lovundfjellet 
 • Mandag 01 Juli:        Kajakktur (Sleneset)
 • Tirsdag 02 Juli:       Kajakk (retur Kvitvær)
 • Onsdag 03 Juli:       Kajakk (retur Tomma)
 • Torsdag 04 Juli:       Avreise

Turprogram tur 2

 • Torsdag 04 Juli: Ankomst Tomma
 • Fredag 05 Juli: Fjelltur, Tomskjevelen
 • Lørdag 06 Juli:  Kajakktur (mot Kvitvær)
 • Søndag 07 Juli: Kajakktur (Sleneset)
 • Mandag 08 Juli: Fjelltur, Lovundfjellet 
 • Tirsdag 09 Juli: Kajakktur (Sleneset)
 • Onsdag 10 Juli: Kajakk (retur Kvitvær)
 • Torsdag 11 Juli: Kajakk (retur Tomma)
 • Fredag 12 Juli:  Avreise

Det gjøres oppmerksom på at programmet kan bli endret grunnet vær og vind. 

Om deltakeren som melder seg på

Vi ønsker deltakere som er positivt innstilte selv om vær og vind butter imot. På turene våre i 2018 hadde vi fantastisk vær, men dette er dessverre ikke gitt. Til tider kan fjellene være innhyllet i tåkedotter, men fjellturene er fantastisk flotte for det. 

Om fysisk form og padleerfaring

Deltakere som melder seg på denne fantastiske uken må ha grunnleggende fysisk form. Fjellturene til Tomskjevelen og Lovundfjellet kan for noen oppleves som krevende men er fullt mulig for alle med noe ferdigheter i natur. 

Deltakere må ha padle-erfaring. På noen etapper kan vi tilbringe opptil 1-2 timer i kajakken uten pause, og deltakere må derfor være i stand til å holde et greitt tempo over tid. 

Dagsetapper

Dagsetappene er korte, noe som er bevisst. La oss komme i leir, rigge telt, så kan hver enkelt ta en god kveldstur på egen hånd, eller sammen med noen andre. Men pass på, ikke padle dere vill blant øyer, skjær og holmer, for de er det mange av, for å si det mildt.

Å komme seg til Tomma

Det enkleste er å fly til Mo i Rana. Når du lander på flyplassen går det minibuss/ flybuss til sentrum. Bussen tar ca 20 minutter og koster ca kr: 112,- Vel fremme i sentrum kan du legge bagasje i oppbevaringsbokser mens du tar deg en matbit og gjør de siste innkjøp. Husk småpenger til bagasje- boksene, de tar ikke kort. 

Bussen som bringer deg til Nesna fergekai går ved samme stasjon som du kom til fra flyplassen. Bussen går kl 16.10 og koster ca 150,- Fergen fra Nesna til Tomma går ca kl 19.00 og koster kr: 55,-

Vel fremme på Tomma blir du hentet og fraktet til Tomma turistsenter. Kjøreturen fra fergeleie til campingen er ca 20 minutter. 

Alle deltakere må være på Tomma innen kl 20.00 første dag. 

Tomma

På Tomma, som er vårt utgangspunkt for denne turen, vil vi de to første nettene overnatte på Tomma turistsenter. Campingplassen har dusj og toaletter, og til med en bar.  

En padletur i farvannet rundt Tomma kan ofte by på rike opplevelser. En kan se flokker av niser, ørn, lundefugl og villsau på samme turen. På Tomma blir du garantert rik på store opplevelser sies det. 

Kritthvite strender utenfor Tomma
Kritthvite strender utenfor Tomma
Tomsvika
Tomsvika

Dag 1: Ankomst Tomma

Campingen i Tomsvika er familiedrevet, og ligger i idylliske omgivelser nært ved havet, kun 4 km til Husby sentrum hvor du finner et lite lokalt samfunn med butikker, skole og samfunnshus. Se link til Tomma turistsenter her   Dette er en minicamping som har dusj og toaletter og en liten bar.  Vi bruker fredags kveld til å bli kjent, ta en tur på den puben. Om kvelden serveres det lokal bacalao, 

Dag 2: Fjelltur til Tomskjevelen

Tomskjevelen som rager 922 meter over havet, er en av de høyeste kystfjellene på Helgelandskysten.  Turen fra foten av fjellet er beregnet til 5-6 timer tur retur og er overkommelig for de fleste

Tomsskjevelen
Tomsskjevelen
Turen går på ryggen fra høyre mot venstre
Turen går på ryggen fra høyre mot venstre

Utsikten fra Tomskjevelen er formidabel i god sikt. Her får du får panoramautsikt til størsteparten av Helgelandskysten. Dessverre ligger det av og til skyer rundt toppen, men på vår dag blir det selvsagt perfekt.

Første del av turen går i bjørkeskog
Første del av turen går i bjørkeskog
Ur og steinblokker mot toppen
Ur og steinblokker mot toppen

Den første delen av turen går i bjørkeskog, men snart tipper vi over i høyfjellsterreng med myr og steinbunn. Fottøyet må være solid og det anbefales fjellstøvler på denne turen. Turen oppover fjellet er på sti men også løs stein/skifer, og grus. 

Vel nede fra fjellet venter transport tilbake til campingen og en god middag om kvelden. Tør vi anbefale en god biff stekt over en primus?

Dag 3: I kajakk mot Finvik og Sandvær (5-6 timer inkludert pauser)

Vi vil bruke god tid på å rive camp på Tomma og pakke i kajakker for tur. Når vi er klar drar vi rett ut i vakker skjærgård med sandstrender blant holmer og skjær. 

Deler av strekningen mot vår første pause går i le, men også noe i åpent farvann. 

I Finnvik, som er omkranset av vakre fjell, tar vi en lang pause. Fjellene som ligger i bakkant av Finnvika huser flere store ørnebestander og vi vil nesten garantert se ørn denne dagen. 

Fra Finnvik tar vi beina fatt og besøker de kjente og vakre grottene som ligger like i nærheten. Lunsj inntas i dunkle omgivelser, og vi kan garantere en helt spesiell opplevelse. 

Lunsj- tid
Lunsj- tid

Vel tilbake i Finnvik forberder vi oss på en havkrysning over til Sandvær og Kvitvær. Turen over kan kun krysses i godt vær. En må være forberedt på en overfart på ca 2 timer før vi ankommer fast land/holmer. 

Kvitvær er et sandparadis, en skikkelig Edens hage. Blomsterduftenes og frodig, og med kritthvite strender i fleng. Både nord-, vest- og sørsida har førsteklasses landinger midt i idyllen. Bedre får du det knapt, enten du gjør strandhogg med kajakk eller lettbåt. Hele øya er full av svanemadrasser for overnatting, her kan du velge og vrake. Alt fra 3-4 meters bæring til mer eleverte varianter høyere opp på øya.

Dersom dårlig vær og ingen mulighet for havkryssing. 

Strekningen over til Sandvær og Kvitvær er utsatt og kan kun padles i rolig vær. Deltakere må være forberedt på å ha en lang pause i Finnvik og at en krysning til Sandvær utføres på natten. Lar heller ikke dette seg gjøre, er alternativet å padle rundt øya Tomma, kajakker og deltakere blir hentet i Finnvika eller at vi padler tilbake samme vei, til Tomsvika og at vi derfra blir fraktet over til Nesna samme kveld. 

 Således må deltakere være forberedt på en lang dag med flytting av kajakker og utstyr. 

Dag 4: Sleneset

Hvor vi er denne dagen er ikke godt å si. Har vi klart overfarten fra Finnvik til Sandvær/Kvitvær, vil vi kunne våkne med vakre Lovund i vest og Svartisen i øst. Selvsagt håper vi at teltleiren er på vakre Kvitvær. 

Rast på Kvitvær
Rast på Kvitvær
Kjell har fanget middag
Kjell har fanget middag

Vårt mål for denne dagen er Sleneset, dersom vi ikke allerede er her, ankommet med hurtigbåt fra Nesna. 

Sleneset ligger i øygruppen Solværøyene som består av ca. 300 øyer. Som følge av Golfstrømmen har den et typisk kystklima med tidlig vår og milde snøfattige vintre. Fra begynnelsen av 1600-tallet har det bodd folk på mer en 50 øyer og holmer i Solværøyene. Øyene har en svært rik flora med flere kalkkrevende arter, blant annet flere orkideer og marinøkkel og et variert fugleliv. 

Skjærgården rundt Sleneset består av et virvar av små skjær og holmer. Dette utrolig vakre området er langt fra ferdig utforsket av oss som turledere, så her vil dere sammen med oss være oppdagelse- reisende like mye som oss selv. På Sleneset finnes butikk og en liten kafe. 

Sleneset er kjent for stor bestand av hubro. Med 1 par pr. 1,04 km² har øygruppen Europas og kanskje verdens tetteste bestand av hubro. Etter endt hekkesesong kan det oppholde seg 60-80 hubroer fordelt på øyagruppas 13,5 km² landareal. Så om vi er heldige - kanskje får vi se en?

Vel framme på Sleneset sjekker vi inn på Langneset. En overraskelse venter her. Ettermiddagen blir brukt til en liten vandretur, sosialt samsvar eller kanskje bare til å sitte og nyte solnedgangen med utsikt mot Lovund som vi skal besøke i morgen. Vi har også en nydelig utsikt mot den majestetiske øya Sanna på Træna som troner opp i havet lengre ut.  

Telt camp på Sleneset
Telt camp på Sleneset
Alternativ restaurant
Alternativ restaurant

Dag 5: Lovundfjellet 

Lovund- lundefuglens rike.

Lovund har Helgelands største lundefuglkoloni med ca 200 - 300.000 fugler. Lundefuglen forlater øya etter hekkesesongen i slutten av august og holder da til i havet utenfor Norge og Nordsjøen. Her lever den uten fast fotfeste gjennom en hard høst og vinter. Når lyset kommer tilbake i januar/februar, begynner fuglene så smått å trekke seg inn mot hekkestedet sitt og ettersom tiden går, kommer den nærmere og nærmere sitt sted; Lovund. Den 14. april på ettermiddagen (slår nesten aldri feil) kommer fuglene i store kolonier og slår seg ned i lundefuglura på Lovund - et fascinerende syn!

Lundefugl
Lundefugl
Lovundfjellet
Lovundfjellet

Øya har rundt 475 innbyggere og har et areal på bare 4,87 km2. Men selv om øya er liten er den et av de mest aktive kystsamfunnene i fylket og er «nestoren» i nordnorges oppdrettshistorie.

Lovundfjellet, 623 m.o.h

Etter å ha handlet litt «goodis» på Lovund fortsetter vi turen sørover mot den lille viken Nøvika som ligger like ved foten av Lovundfjellet som er vårt toppturmål denne dagen. 

Turen opp fjellet er bratt, og noen plasser er stien sikret med kjetting. Her behøves det godt fottøy, kraftige joggesko eller fjellsko er å foretrekke. For mange vil denne turen ta 4-5 timer tur retur.

Bratt i lia.
Bratt i lia.
Noen steder kan det være greitt å krype litt
Noen steder kan det være greitt å krype litt

Fra stranden i Nøvika bærer det rett til himmels. En smal renne midt i fjellet leder mot toppen, og turen opp er like flott som når du står på toppen. 

Når du tror du er på toppen, har du ennå et godt stykke igjen. Men utsikten er verdt slitet. I godt vær ser du vakre Træna i nordvest, i øst Svartisen og Oksskolten, (1916 m.o.h) som er Nord- Norges høyeste fjell. I sør vil du i godt vær se de 7 søstre og Dønna med den karakteristiske Dønnamannen. 

Træna
Træna
De 7 søstre med Dønnamannen til høyre
De 7 søstre med Dønnamannen til høyre

Dag 6: Retur

Dette blir en lang dag, enten i kajakk eller med hurtigbåt tilbake til Tomsvika. Vær og vind bestemmer dagens mål. I svært godt vær, vil denne dagen brukt til å padle hele strekket tilbake til Tomsvika. Er vi i tvil om været holder seg, vil hurtigbåt fra Sleneset til Nesna brukt som et alternativ. 

Det kan være vi allerede er på Kvitvær dersom vi bestemmer oss for å padle videre etter å besteget Lovundfjellet dagen før. Men nok en gang er det vær og vind som bestemmer dette.

Vi vil uansett bruke lang tid på returen og strekke på beina på hver en hvit sandstrand. 

Dag 7: Avreisedag.

For de av dere som ankommer via ferge og buss, vil dere bli fraktet til fergeleie på Mjåsundneset hvor fergen bringer dere over til Nesna og buss videre Mo i Rana. 

Takk for følge, og god tur hjem. 

Trænafestivalen (for de som vil være litt lenger i havet) 

For de av dere som er med på første turen er det mulig å ta hurtigbåt eller ferge til Træna og festivalen etter endt tur. 

Trænas skjærgård består av over tusen øyer som er omsluttet av hav med mengder av fisk, sjødyr - og rødåete - og voktet på av hvaler, seler og delfiner og en mengde fugl. Træna er en av Norges minste kommuner og befolket av ca. 500 innbyggere som kaller seg havfolket, pluss en mengde sauer, et par esler og flere katter enn på en gresk øy.

Det var festival på Træna fra 1978 til 1998. Men den gang i et lite format og internt for øyas befolkning, pluss noen forvilla turister. Dagens festival ble første gang arrangert 2003. Havfolket så potensialet i øyene og i Kirkheller-grotten. Festivalen her utviklet seg til å bli en av de fremste i Nord-Europa både når det gjelder musikk og naturopplevelser. I fantastiske omgivelser og sterk kunstnerisk integritet, har festivalen befestet sin posisjon som et av Nord-Norges vakreste kulturarrangement.

Link til arrangementet

Bestill nå!

Hva er inkludert: 

 • Kajakkleie med vest, åre og spruttrekk
 • Transport til og fra Tomma fergekai
 • Transport til og fra Tomskjevelen
 • Overnatting i telt 3 netter på Tomsvika camping
 • Middag dag 1, Bacalao. 
 • Lunsj dag 2, Finnvika
 • 2 guidede fjellturer
 • All guiding i kajakk av 2 godkjente instruktører
 • Overnatting i telt Sleneset
 • Ferge til og fra Lovund, med dertil guided fjelltur
 • Hurtigbåt til og fra Sleneset i dårlig vær

Ikke inkludert

 • Fly til og fra Mo i Rana/Mosjøen
 • Buss- transport til Nesna fergekai og retur
 • Ferge til Tomma og retur
 • Mat under turen (unntatt middag første og andre dag, som er inkludert) 

Priser

 • Ordinær pris:                               8000,- 
 • For de med egen kajakk:            5500,- 

Tillegg: 

 • Leie av tørrdrakt:                           500,- 
 • Leie av neoprensko:                     250,- 
 • Leie av ekstra åre:                         500,-
 • Laminert kartpakke:                       150,- 

Leier du tørrdrakt må du ha egne våtsko eller leie dette i tillegg. 

Fjellturen til Tomskjevelen

Strekningen Tomsvika- Finnvik- Kvitvær

Lovundfjellet

Dette sa fjorårets deltakere om turen: 

"Jeg må atter en gang få takke Kjell Strand for at jeg fikk muligheten til å være med i øyriket med denne flotte gjengen.....håper vi sees igjen🍾"

"Savner dere gode padlere og den beste gjengen... som Kjell og Marit klarte å få samlet til en herlig opplevelse på Helgelandskysten alt fra Erna's kro til vindfanget på Sleneset båtforening og kritt kvite strender. Et unikt samhold på padlingen, på kroa og på festen"

"Veldig bra og gode beslutninger underveis gjorde at en følte seg trygg og inkludert. Spennende og aktiv ferie som kan anbefales og nye kontakter skapes"

"Rogaland aktiv fremsto som en solid arrangør, stødig turleder som så alle deltagerne. Kloke valg og evalueringer mtp vær og forhold ble ivaretatt. Trygt og godt".

"Vi hadde en fantastisk padle og topptur til Helgelandskysten sammen med Rogaland Aktiv. Utrolig gøy! Flinke guider, fantastiske reisemål, og gjille folk"