Øvre Anarjohka

10 dager i ødemarken

Øvre Anarjohka

FULL BOOKA

Det er en glede for oss å åpne interesse- påmelding for en fantastisk spennende skitur i samarbeid med GLØD Explorer som holder til i Alta. Det er GLØD som er er arrangør og turoperatør mens Rogaland Aktiv as kun er en turformidler. 

En tur i denne storslagne nasjonalparken er ikke så lett å gjennomføre selv såfremt du ikke har lokalkunnskap. Dette skyldes en rekke ting: 

 • Snø og snøforhold, kjennskap til scooterspor. 
 • Innhentede tillatelser
 • Hensynet til lokal reindrift
 • Tilgang til åpne gammer og skjulte overnattingsmuligheter. 

En tur til Anarjohka nasjonalpark har lenge stått på vår ønskeliste. Vi er derfor stolte over å kunne tilby denne turen med GLØD som hovedarrangør. 

Få plasser i Norge kan du føle ødemarkens favntak som i Anarjohka Nasjonalpark. Uendelige vidder, skogkledte daler og ett og annet reintråkk. Kanskje møter vi en reindriftssame på snøskuter. Bli med på en 10 dagers skiekspedisjon i villmarka. 

 • Dag 1, ankomst Alta midt på dagen, Planlegging og pakking, overnatting i Aurora Canvas Dome
 • Dag 2, transport til Angeli (Fin), SØ for Karasjok, kort skidag, overnatting ved Andreas Nilsen Hytta
 • Dag 3-10, skidager, overnattinger i telt. Natt 9 på Siccajavri Fjellstue
 • Dag 10, retur til Alta, middag og overnatting i Aurora Canvas Dome
 • Dag 11 Avreise

Anarjohka Nasjonalpark er ett av Norges mest avsidesliggende villmarksområder! Her lever bjørn, elg og jerv - og ryper. Reinen har sine vinterbeiter her, og ulven streifer gjerne inn fra Finland på jakt etter ei fersk reinsteik.

Denne skiekspedisjonen går i grove trekk fra Karasjok til Kautokeino, men med en solid bue til det sørligst punktet i nasjonalparken og dermed også helt sør i Finnmark. Tidvis også på grensen mot, og over i Finland.

Dette er turen for deg som er vant til vinterfriluftsliv, og er vant til det å dra pulk.

 • Alle deltagere trekker pulk med eget utstyr
 • Totalt omlag 200 km
 • Ekspedisjonsbrett med bagasjebag er inkludert
 • Telt, brenner, fuel, kokekar er inkludert såfremt du ikke ønsker å stille med dette selv
 • 9 skidager
 • 10 netter, 7 i telt, 1 på Fjellstue, 2 i Aurora Canvas Dome
 • Skiutstyr kan leies
 • Max 7 deltagere

Anarjohka nasjonalpark

Anarjohka nasjonalpark er områdene reinen har sine vinterbeiter. Harde klimatiske forhold gjør at reinen lever på en knivsegg. Særlig er vinteren og vår-vinteren ei sårbar tid, og denne turen gjennomføres kun når nasjonalparkstyret og reindriftssamene godkjenner turen. Det er derfor ikke alle år turen er gjennomførbar.

Start i Finland

Vi starter i Angeli på den Norsk/Finske grensen, og går de første kilometerne i Lemmenjoki Nasjonalpark på Finsk side av grensa. Ut på dagen krysser vi grenseelva Anarjohka, og fortsetter til den legendariske Andreas Nilsen Hytta på nasjonalparkens grense. Her camper vi den første kvelden.

Ferden fortsetter inn i villmarka og vi besøker nasjonalparkens høyeste og nest høyeste fjell. Er innom Finnmarks og nasjonalparkens aller sørligste punkt, passerer kildene til både Anarjohka og Karasjohka - to Finnmarkselver med villmarksus over seg!

På den tredje skidagen passerer vi Ulvefossen, et av parkens landemerker, der parken har et "trappetrinn" og vidda (og elva) faller 8 meter ned.

Reinen er fortsatt på vinterbeite i disse områdene, og i løpet av turen vil vi treffe på både reingjetere og rein.

Mot slutten av turen krysser vi inn i Finland før nest siste natta tilbringes på Siccajavri Fjellstue, kjent som et av Norges aller kaldeste steder.

Distanse pr dag

Gjennomsnittlig om lag 22 km pr dag. Den lengste dagen kan det bli opp mot 28 km.

Hvis det er vanskelige skiforhold vil vi gjøre justeringer på ruta.

Måltider

Alle måltider er inkludert. Underveis betyr det gjerne kornblanding/tørrmelk til frokost. Lunsjen er av den frysetørrete varianten, gjerne fra Real Turmat, med polarbrød. Middagen er utvilsomt dagens kulinariske høydepunkt siden kokken vår, Tor Even, har produsert alle middagene på forhånd, og pakket dem ferdig. Vi varmer sous-vide-posene i vann - og vips - nydelig gourmet-middag!

Alle måltider er inkludert og pakkes på planleggingsmøtet i forkant av turen.

Overnattinger

Med unntak av den siste natta, der vi overnatter innomhus på Siccajavri Fjellstue, så tar vi i utgangspunktet sikte på at alle overnattinger underveis vil skje i telt. Dersom Andreas Nilsen hytta ledig når vi ankommer der første dag, så benytter vi den. Det samme gjelder de dagene vi eventuelt kommer til reingjeter-hytter som er åpne og ledige, og vi har eiers tillatelse.

Avslutning

Siste dag følger vi skuterløypa/Sami ski race traseen ut til vei (E45). Her blir vi hentet og ferden går ned til Alta der dusj, badstue og nydelig festmiddag venter. Siste natt i Aurora Canvas Dome.

Planleggingsmøte og overnatting før turen

Det legges opp til obligatorisk planleggings- og pakkemøte på GLØD headquarters kl 14:00 dagen før avreise. Hvis det er behov for en ekstra overnatting foreslår vi Aurora Canvas Dome! Meget stilig overnatting!

Dette er en drømmetur!

Inkludert i turen

Servering fra suppe/brød under planleggingsmøtet dag 1, til frokost dag 11).
All transfer (også til/fra flyplassen)
Guide
Pulk/brett, seletøy
Telt, brennere, kokekar
Kart, satellittelefon
Førstehjelpsutstyr
Polarhunder som drar pulk

Du bør/må ha må ha med

Anbefalt utrustning for ekspedisjoner som denne: sovepose for ned til minus 25, to liggeunderlag; ett oppblåsbart (gjerne med dun) og ett celleplast, arctic bedding, dunjakke, vindtett jakke med god hette, vindtett bukse, varmebukse, fleecejakke/ullgenser, dunvest, ull og ullnetting undertøy, to par tykke og to par tynne strømper, tynn og tykk lue, to buffer, skihansker og fjellvotter.

 • Solkrem, solbriller
 • Gode fjellski og staver, skismurning for ulike fører basert på værmelding (vi har med noe skismurning)
 • Toalettsaker, lesestoff
 • Snacks

GLØD holder pulker og pakkbagger, primuser, kokekar, telt, kart, satellittelefon, førstehjelpsutstyr, alle måltider fra lunsj dag 1 til frokost dag 10

Deltakere som melder seg på må forberede seg grundig i forkant av turen. Deltakere må være meget godt rustet til å dra pulk (dekktrening noen måneder gjør susen). Deltakere bør kunne stille på en eller flere lokale teltturer i forkant av avreise.