Padletur i høyfjellsterreng

Rosskreppfjorden- Urdalsnuten

Kajakkpadling- Topptur- Fiske- Teltliv

Bli med Rogaland Aktiv as på en fantastisk padletur i høfjellsterreng med innlagt topptur til Urdalsnuten.

På denne unike og flotte kombinasjonsturen får du med deg både kajakk-padling høyt til fjells, en topptur til det høyeste fjellet i Valle og Sirdal, et besøk på den flotte Svartenuthytta og friluftsliv i noe av det vakreste vi har i vårt området. 

Rosskreppfjorden er en innsjø i Sirdal og Valle kommune i Agder. Fjorden er 11 km lang og 3 km bred. Høyde over havet er ca 900 meter, alt etter hvor mye vann det er i fjorden. Rosskreppfjorden er regulert som magasin for Rosskrepp kraftverk, som er en del av utbyggingen til Sira-Kvina Kraftselskap. Etter pålegg settes det ut fisk hvert år av utbygger i denne innsjøen. Dette gjør at det finnes bekkerøye og ørret i vannet.

Heibergheiene

Rosskreppfjorden er en del av Njardaheim (Heibergheiane). Forretningsmannen Thorvald Meyer Heiberg (f. 1875, d. 1962) fra Oslo kjøpte i årene 1904-1915 opp et stort omfang av ulike eiendommer i grenseområdene mellom Setesdal og Sirdal. Oppkjøpene var i første omgang mest økonomisk motiverte og hadde sin hensikt å skape et fiske og jakt-eldorado for velholdne jegere. 

Thorvald Meyer Heiberg satte i gang intens jakt på rovdyr og rovfugl som konkurrerte om rypa. Alle effektive metoder ble tatt i bruk, ikke minst ble det lagt ut gift og bygd feller for å ta knekken på rovfuglene. Rovfuglene gikk i bakken og rypebestanden gikk i været. Forretningsideen med pengesterk, tilreisende europeisk adel fungerte svært dårlig i kombinasjon med krig, og i 1943 måtte Heiberg selge til Quisling-regimet. Fra da av har det unike høyfjellsområdet mellom Setesdalen, Sirdal og Ryfylke vært i statlig eie. Og navnet "Njardarheim Veidemark) er beholdt til tross for at det stammer fra Quisling-regimets fascinasjon for norrøn mytolog. 

Urdalsnuten

Urdalsknuten er et fjell som ligger nord for Rosskreppfjorden, på grensen mellom kommunene Sirdal og Valle i Agder. Det har en høyde på 1 434 meter over havet. Fjellet består av ca 1 milliard år gammelt grunnfjell, og er en del av det sveko-norvegiske grunnfjellet. Urdalsknuten er det høyeste fjellet i Valle og Sirdal kommune, og i Vest-Agder fylke. Fylkesgrensen mellom Aust og Vest-Agder går over toppen. Kartnamnet er Urdalsknuten, men Urdalsnuten blir og mye brukt. 

Alt dette, og mye mer, får du nå med deg på en helg. 

Vi laster opp leie-kajakker på hengeren, og kjører kjører egne biler til Fossebu ved Rosskreppfjorden. Fredag slår leir ved fjorden slik at vi er klar for padling lørdag morgen.

Lørdag morgen padler vi utover fjorden og rigger teltplass ved elven Juvassåna, nordøst på fjorden. Vi satser på topptur til Urdalsnuten lørdag.

Søndag tar vi en tur bort til den flotte Svartenut- hytta før vi setter kursen «hjemover». Fra å padle på østsiden av fjorden lørdag, tar vi denne gangen vestsiden. 

Om turen

Topografien rundt fjorden er noe av det mest storslagne du kan oppleve i Ryfylke- Setesdalsheiene. Flotte høyfjellsvidder kombinert med fjell som reiser seg. Området er til tider rikt på reinsdyr og er betegnet som et kjerneområdet for disse flotte dyrene.

Om deltakeren

Den som melder seg på denne turen må ha noe padleerfaring. Vi stiller ikke krav til grunnkurs hav, men du må være en padler som kan klare bølger og vind. Rosskreppfjorden kan være ganske vindutsatt og det kan dannes store bølger. Du bør videre være noe fjellvant og kunne telte i høyfjellsterreng. 

Inkludert

  • Transport av kajakk for de som som skal leie. 
  • Trygg guiding på fjorden av erfarne og autoriserte padlere.
  • Guiding til toppen av Urdalsnuten og til Svartenut søndag.
  • Ansvar for HMS og sikkerhet. Organisering av innkjøring til Rosskrepp.

Deltakere stiller selv med:

  • All mat og overnattingsutstyr
  • Besørger selv transport til og fra Rosskreppfjorden.